Nadal a l’Extrem Orient

Acabo de veure una desfilada de Nadal en terres d’àmplia majoria budista. Almenys hi havia entre 150 i 200 carrosses molt ben parades. I no em refereixo a Bangkok, sinó a una capital provincial ubicada al rovell del territori més remot i marginat: Isan.
Amb què es menja aquesta aparent disparitat? Dels països que conec Tailàndia és el més aferrat a la seva tradició. Per l’orgull que desprèn es nota que mai no ha estat colonitzat. Els tais estimen i respecten, com pocs altres indrets, les seves coses. Professen devoció pels seus valors. En aquest aspecte són forts, molt potents. El budisme és el tronc que sosté el gruix de la seva idiosincràsia. El budisme, més que una religió, és una actitud. Embolcalla la manera de ser al món i entendre’l. A Tailàndia, el budisme és un lligall que ho inclou tot: religió, cultura, tradició. És tolerant, ben allunyat de la visceralitat cristiana. El budisme tai és sincrètic, sense dogmes. S’ha desenvolupat sobre una base espiritista. L’animisme i la màgia són la saó de la llavor budista, el solatge on ha crescut i s’ha fet gran. Fa més d’un mil·lenni que el budisme theravada va arribar a Tailàndia procedent de l’Índia meridional. Hi va arrelar perquè no és una fe que imposi.
Però ara el budisme tai recula. L’inapropiat comportament de massa monjos el va minant. Sovint, la premsa publica disbarats atribuïts a bonzes. La mala fama creixent d’alguns monestirs perjudica el sangha, la comunitat monàstica. Històries que van corcant-lo. Com una plaga oportunista el cristianisme aprofita les esquerdes per infiltrar-se. S’enfila com una heura per la paret macada. És un procés interessant. Com més cristianisme, menys budisme; en conseqüència, menys Tailàndia genuïna. El fet de provenir d’Occident dóna prestigi al cristianisme. Àsia ens veu superiors. El que ve de nosaltres és digne de ser valorat, considerat i, sovint, integrat. Pobra gent! És que potser no estan al cas de la nostra corcadura social? Els cristians creixen imparables a Tailàndia. Es van fent forts. Al nord i al nord-est augmenten considerablement. Si Tailàndia es fa cristiana emergirà una ganyota de la nostra calca. L’esperit tai defallirà. Tailàndia esdevindrà un país sense color, una orografia plana, cap relleu que pugui interessar-me. Hi havia un Nen Jesús clònic en cada una de les carrosses d’aquest vespre.

4 respostes a “Nadal a l’Extrem Orient

 1. Maite

  Jaume, escrius molt bé i m’agrada molt tot el que escrius… però no puc estar d’acord en què el cristianisme ho corca tot. Potser aquesta gent perdran una part de la seva cultura, però en guanyaran una altra. No serà mai un calc nostre… i, en tot cas, no pas tot és dolent en nosaltres.

  El cristianisme també evoluciona, i si no ho fa prou de pressa pel nostre gust, potser en un país com aquest, si que ho farà. En tot cas, de ben segur que serà diferent…. i el que ha de prevaler a tot arreu és l’essència Crística.

  Una forta abraçada nadalenca,
  Maite

  M'agrada

 2. Maite, molt agraït pel teu comentari. Un comentari sucós que respondrè com es mereix: confio respondre’l amb un nou article. El tema que apuntes és molt interessant. N’hem de seguir parlant. Que acabis de passar unes molt bones festes de Nadal. Molt bon any 2012.

  M'agrada

 3. No els passarà mentre es mantinguin ferms. Però els caramelets que reben dels que voldrien el món d’un sol color els enlluernen. Els monocromàtics són persistents i experts. Prou que parlo de les seves aptituds a “Jugant en els camps del Senyor”. Bon any i molts records!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s