Dansa “Kecak”
El musicòleg i pintor russo-alemany Walter Spies (1895-1942), interessat per la música d’Indonèsia, va viatjar a Java. Durant un temps va residir a la ciutat de Yogyakarta. Vivia a palau, protegit pel rajà de l’època. El 1927 l’artista va traslladar-se a Bali. L’illa el va seduir de tal manera que s’hi va quedar. Durant 9 anys Spies va viure a Txampuan, a l’oest d’Ubud, en una caseta en la confluència de dos rius. Va interessar-se per la música balinesa, pels rituals i les danses. A partir d’una cerimònia on els participants entraven en trànsit, Spies va desenvolupar una coreografia amanida amb fragments del Ramayana, foc i cors masculins. La creació original de Spies pot veure’s al film Insel der Dämonen (L’illa dels dimonis), de Friedrich Dalsheim, producció de 1932. La majoria de representacions del Kecak que avui es veuen a Bali deriven de la creació original de Walter Spies. El Kecak de les imatges és la versió que el mestre I Ketut Rina va presentar al festival de Peliatan (Ubud), el passat 16 d’agost. Rina -el veiem a les fotografies primera i segona- ha portat la seva visió de la dansa per escenaris de tot el món.
Recomanació: Mentre mireu les fotografies, llegiu el text i intenteu volar amb la imaginació a Bali, escolteu aquesta versió extraordinària de la dansa, enregistrada durant la dècada de 1960. Deixeu-vos seduir per un compendi de l’esperit essencial de Bali: ritual, màgia i exorcisme.
unes fotografies molt maques i un reportatge per llegir amb deteniment. felicitats.
M'agradaM'agrada
Molt agraït pels teus comentaris, Teresa.
M'agradaM'agrada
Com sempre m’agraden les fotografies.T’he enviat un correu pensant que estaves a Tailandia. Et prego disculpes. El text també és molt interessant per tenir més cultura que no s’acaba ni es pot acabar mai.
El problema de Catalunya i de la gent que no parla català ès un problema cultural molt gran i difícil de sol·lucionar. Saps que es volen carregar la immersió linguística.
Ja parlarem més a reveure i bons viatges.
Pau Mestres
M'agradaM'agrada