Tailàndia. Atrapats per l’aigua

The Nation (15/10/11) - Fotografia d'Uthorn Sriphantha
La carretera d’Àsia parcialment submergida a Ban Pahan, província d'Aiutaià. The Nation (15/10/11) - Fotografia d'Uthorn Sriphantha

Tailàndia pateix les pitjors inundacions en 50 anys. Les planes centrals estan completament inundades. La capital, Bangkok, viu en estat de màxima alerta. I les pluges no minven. Ahir al matí vaig sobrevolar amb un avió d’hèlices bona part del territori negat. Com que volava a poca altura l’espectacle des de l’avió era francament angoixant. Pobles sencers inundats, carreteres tallades. Molta de la gent que anava amb barques es mantenia pels entorns dels seus habitatges per por al pillatge. Es donen múltiples casos de robatoris aprofitant-se de la situació desesperada dels afectats. Lladres a bord d’embarcacions que s’emporten el que troben de valor a les cases que propietaris o llogaters han hagut d’abandonar forçats per la necessitat de salvar-se.
Dels 50 districtes de Bangkok 17 ja han estat declarats zona catastròfica. L’aigua desbordada del riu que travessa la capital de nord a sud, el Chao Praià, sobrepassa el mig metre d’altura; en alguns punts arriba a un metre. La temença d’inundacions massives a la metròpoli s’incrementa. S’especula que les províncies veïnes de Nakhon Sawan, Aiutaià i Pathum Thani aboquen a Bangkok 16000 milions de metres cúbics diaris d’aigua. Segons càlculs governamentals solament es poden drenar a l’oceà 550 milions de metres cúbics d’aigua al dia. És pràcticament impossible, doncs, frenar les inundacions. Ni que ara parés de ploure es mantindrien durant dies. Com que segueix plovent i les previsions són de més pluges és imprevisible el que pugui esdevenir-se en qüestió d’hores.
Ahir a la tarda vaig passar per Pathum Thani, al nord de Bangkok, una de les províncies més afectades. Vaig veure el canal Rangsit a punt de desbordar-se. Centenars de voluntaris i militars apilaven sacs de sorra a les vores del canal. Construïen un mur de contenció d’uns cinc pams d’altura amb la finalitat d’evitar que l’aigua el superés. La tristesa de veure infinitat d’habitages i negocis negats. Famílies fugint amb l’aigua fins el pit mancades de tota mena d’ajuda. La situació és seriosament crítica. En moltíssimes poblacions s’han organitzat punts de recollida de material i diners per els afectats. Tailàndia pateix la tragèdia, viu en un estat d’absoluta emergència.

8 respostes a “Tailàndia. Atrapats per l’aigua

  1. kertabunga

    Aquí no arriben notícies de Tailàndia, jo no ho sabia que tanta gent patia les conseqüències de l’aiguat (es veu que si no hi ha morts no es notícia). Petonets jaume

    M'agrada

    1. De morts també n’hi ha. De moment, 315 persones han perdut la vida. Les pluges continuen. Les comunicacions per terra són complicades perquè moltes carreteres segueixen inundades. El nord de Bangkok està completament inundat. Ningú pot preveure què passarà durant les properes hores.

      M'agrada

    1. És desolador. Ara mateix acaben de comunicar que la inundació de 14172 fàbriques i negocis en un total de 20 províncies (de les 76 que té el país) ha deixat sense feina 663218 treballadors. Solament a la província de Pathum Thani s’han tancat 3326 fàbriques, amb un total de 218474 treballadors que aniran al carrer. A la província d’Aiutaià 100000 treballadors perderan la feina. Això és terriblement greu perquè en aquest país no hi ha sindicats que defensin els drets dels treballadors. Perdre la feina vol dir literalment perdre-la del tot sense possibilitat d’indemnitzacions ni salaris ni cap mena de compensació econòmica o social. Res de res.

      M'agrada

  2. Assumpta Talamàs

    Em sembla terrible tot el que expliques. Han donat alguna cosa per TV3, però no tenia ni idea de que fos tant i tant greu. Cuida’t molt!.
    Assumpta

    M'agrada

    1. És molt greu, Assumpta. Un treballador informàtic m’explicava aquest matí que abans d’ahir va haver de fugir del lloc on vivia a Bangkok, al segon pis d’un barri perifèric, perquè l’aigua havia arribat fins un nivell de 2 metres. Vivia a la segona planta, però als baixos hi treballava i hi tenia tot l’equip. La inundació va produïr-se a la nit. En llevar-se va trobar-se que ho havia perdut tot. Ordinadors, feina i salari. Com que té família a Nakhon Ratchasima va traslladar-s’hi. Ara viu amb la família, però desnonat del tot.

      M'agrada

Deixa un comentari