Hermann Hesse i els volcans

“No he arribat enlloc per mi mateix. No he descobert res ni ningú jo sol. Sempre ha estat a través de la influència dels altres”. Miquel Colomer, professor i articulista.

Fa 30 anys vaig empassar-me Demian, El llop estepari, Siddhartha i companyia. En aquella època era el què tocava. El món de la literatura, i el de les lectures, també és un món de modes.
De Hesse m’ha quedat gravat l’estigma de Demian -l’empremta de Caïm?-, l’hedonisme de Goldmund, la vida ascètica de Narziss.
L’any 1984 vaig visitar per primera vegada Camiguin, un illa preciosa -llavors encara gloriosament solitària- al sud de Filipines. Camiguin és una illa dominada per un volcà, l’Hibok-Hibok. El primer volcà d’importància que vaig pujar a la meva vida.
A Camiguin hi vaig conèixer la Dothy, una acabalada manilenya d’ètnia xinesa. El seu home, propietari d’una companyia de transports, acabava de morir esclafat per un dels camions de l’empresa. La Dothy va ser vídua molt jove. Tenia dues criatures menudes. Va anar a Camiguin a refer-se. En aquells moments, jo llegia la Bíblia de Montserrat en una magnífica edició petita, de tapes dures. Memorables lectures de la Bíblia fruïdes a l’hora baixa, sota els cocoters d’una platja de sorra negra, dolçament acotxat per la llum daurada del sol crepuscular. La Dothy estava abatuda. Conversàvem sovint. Em va semblar que li faria bé llegir Hermann Hesse. Al cap d’uns mesos vaig rebre una carta on deia que havia llegit els llibres que li havia recomanat. Estava exultant. Hesse l’havia ajudat.
He pujat moltes muntanyes, entre les quals bastants volcans, la meva fal·lera. Acostumo a pujar-los sol. M’agrada. No penso en el risc; segur que hi és, però no el deixo sortir d’una capsa tancada. Si obrís la capsa no crec que pugés cap volcà, potser ni tan sols viatjaria. Tinc la clau i tinc la capsa. El risc i la por hi són, però no els permeto treure el cap.
Tot el que he conegut ho he après dels altres, jo solament he obert els ulls. Els volcans, les experiències arreu del món i les persones, llibres com els que vaig recomanar a la Dothy i una filera més, bons escriptors i excel·lents articulistes m’han ensenyat la vida. Només em cal caminar, en el trajecte ho trobo tot. Som influències, aleacions i química.

2 respostes a Hermann Hesse i els volcans

 1. assumpta escrigué:

  ens vas explicar aquesta experiencia del volcà un dia tot dinant a casa d’uns amics que compartim .em vaig quedar amb una sensació …buf! avui veient un repoertatge de volcans he pensat amb tot allò que vares viure i que continues fent
  Gràcies per compartir les teves vívències
  assumpta

  M'agrada

 2. sanzjoaquimg@hotmail.com escrigué:

  al 33 fan cada divendres tarda uns documentals d’un home francès que viatja per tot el món mirant volcans, el d’avui ha estat preciós uns volcans fantàstics entre etiòpia i eritrea

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Segueix

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2.335 other followers

%d bloggers like this: